SEO Periyodik Tablosu Nedir?

SEO Periyodik Tablosu Nedir?

SEO Periyodik Tablosu, SEO çalışmalarının neredeyse tüm faktörlerini içererek, SEO çalışmalarını yürütmek için gerekli olan her şeyi tek bir yerde toplamak için kullanılan bir araçtır. 

SEO Periyodik Tablosu, SEO çalışmalarının neredeyse tüm faktörlerini içererek, SEO çalışmalarını yürütmek için gerekli olan her şeyi tek bir yerde toplamak için kullanılan bir araçtır. 

SEO Periyodik Tablosu, SEO çalışmalarını düzenlemek için gerekli olan tüm faktörleri kategorize eder ve her kategori için önemli olan faktörleri belirler. Bu, SEO çalışmalarının nerede öncelik verilmesi gerektiğini ve hangi faktörlerin daha fazla özen gösterilmesi gerektiğini belirlemek için kullanılır. Ayrıca, SEO Periyodik Tablosu, SEO çalışmalarının nerede hata yaptığını veya nerede iyileştirme yapabileceğini belirlemek için kullanılabilir.

Element Grupları
Tablonun öğeleri benzer faktörlerden oluşan gruplar halinde düzenir ve her bileşen, SEO açısından genel önemine göre ağırlıklandırılır. Bu ağırlıklar, öğe sembolünün sağ üst köşesinde gösterilir. Ağırlıklar, pozitif tarafta +1'den +5'e ve negatif tarafta -1'den -5'e kadar uzanır. Öğeler ayrıca her grubun en üstünde en önemli - en yüksek ağırlıklı - öğeler olacak şekilde düzenlenir.

Örneğin, +1 ağırlığına sahip bir öğenin, +5 ağırlığına sahip bir öğe kadar etkisi olmaz. Negatif sayılar toksinlerle ilişkilendirilir. -5 ağırlıklandırma, uygulamanın stratejinize maksimum zarar verebileceğini, -1 ise zararlı olabileceğini ancak genellikle -4 veya -5 kadar tehlikeli olmadığını gösterir. 

Ana Tablo Altı Pozitif Gruptan Oluşur
İçerik, Mimari, HTML, İtibar, Bağlantılar ve Kullanıcı. Toksinler, SEO'nuza zarar verebilecek, hatta arama motorları tarafından cezalandırılmanıza neden olabilecek uygulamaları temsil eder. Bu nedenle negatif sayılarla ağırlıklandırılırlar. Sağda, yeni nişler grubu, SEO'nun farklı olan ancak bu bireysel nişler için hala önemli olan bazı alanlarını gösteriyor. Bu grupların her birini aşağıda daha ayrıntılı olarak inceleyeceğiz.

 

     İçerik     
Google'ın 2011 yılında yayınladığı Panda algoritması, web yöneticilerine içeriklerin ne denli önemli olduğunu gösterdi. Panda, "içerik tarlaları" olarak bilinen, yüzeysel içerikli ve sıklıkla başka yerlerden kopyalanan siteleri filtrelemek için kullanıldı. Bu algoritma, yüzeysel ve düşük kaliteli içerikleri cezalandırıp, derinlemesine ve yüksek kaliteli içerikler oluşturma çabalarını ödüllendiriyordu. 2016 yılında Google, çekirdek algoritmaya Panda güncellemesini dahil etti. O günden günümüze web sitelerinde düzenli olarak içerik kontrolleri yapılıyor.

İçerik element kategorileri, yüksek kaliteli ve derinlemesine içerikler oluşturmanın yollarını arar. Bu yollar arasında, kullanıcıların ne aradığını belirlemek için anahtar kelime araştırması yapmak ve bu anahtar kelimeleri içeriklere dahil etmek, içeriklerin iyi yazılmış ve okuyuculara değer sağlaması gibi faktörleri dikkate almak yer alır. Ayrıca arama motorları güncel içerikleri daha yüksek puanlı olarak sıralamaktadır. Multimedya olarak görseller ve videolar içeriklerde derinlik sağlamak için önemlidir. Sayfanızdaki kullanıcı sorularını cevaplamak da, sayfanızın Google Assistant'ta öne çıkarılmış bir özet olarak görüntülenmesine veya sesli arama sonucu olarak kullanıcı karşısına çıkmayı sağlayabilir.

Mimari
Arama motorları, sitenizin içerik yapısı ile sayfalarınızın ne hakkında olduğunu bilir. Kullanıcı bir arama motoru sonuç sayfasından (SERP) web sitenize tıkladığında sayfa hızlı yükleniyorsa, kötü amaçlı yazılım içermeyen bir açılış sayfasıyla karşılaşıyorsa, siteniz algoritma sayesinde üst sıralarda yer alır. Bu algoritma kullandığınız URL'leri, sayfa yükleme hızınızı, güvenlik ve taranabilirliğinize kadar her şeyi içerir.

CR - Tarama
Bir arama motoru sayfalarınızı tarayamaz ve dizine ekleyemezse, iyi sıralamayı bırakın, arama sonuçlarında görünme umudunuz bile olamaz. 

Mo - Mobil
Mobil olarak arama yapanların, tıpkı masaüstü kullanıcıları gibi sitenizde gördüğü her şeyi görebilmesi için içeriğinizi optimize etmeniz gerekir. 2015 yılı gibi yakın bir tarihte Google, mobil cihazlarda masaüstü bilgisayarlardan daha fazla arama yapıldığını ve o zamandan beri mobil cihazların öneminin arttığını belirtti.

Sp - Hız
Mobil ile aynı öneme sahip olan bir diğer element hızdır. Sayfa yükleme gecikmeleri yalnızca kullanıcıları hayal kırıklığına uğratmakla kalmaz, dönüşümleri de azaltır. Google, her defasında hızın bir sıralama faktörü olduğunu da açıkça belirtiyor.

Ur – URL
Sayfalarınızın kalıcı bağlantıları yani URL’lerinde uygun anahtar kelimeler kullanmak, arama motorlarına ve kullanıcılara aradığı bilgilerin sayfanızda yer aldığına dair bir sinyal göndermesine yardımcı olur.

Dd – Kopyalama
Diğer sitelerin içeriğini izinleri olmadan kopyalayan siteler yukarıda belirtilen algoritmik cezalandırmalara maruz kalır.

St – Yapı
Sitenizin bilgi mimarisi ile ilgilidir. Arama motorlarına yalnızca sitenizde nasıl gezineceğini söylemekle kalmaz, aynı zamanda web sitenizin kullanıcılarına ne yaptığınız, aradıklarını nasıl bulacakları hakkında bir fikir verir ve karmaşık siteleri basitleştirir.

Pr - Eşlik
Mobil veya masaüstü kullanıcısının hangi cihazda olduğuna bakılmaksızın web sitenizin aynı kullanıcı deneyimini sunması gerekir. Bağlantılarda, gezinmede, yapılandırılmış verilerde, içerikte, görüntülerde mobil ve masaüstü kullanıcı arayüzünde eşlik olması gerekir.

Ps – HTTPS
Sayfasınızın güvenlik sertifikası olması kullanıcıları kişisel bilgileri girebilecek kadar güvende hissetmelerini sağlar ve ziyaret oranınızı arttırır. Google'ın Chrome tarayıcısı, https'siz sitelerin güvensiz olabileceği konusunda insanları uyarmaya başlamasından beri bu konunun önemi arttı.

 

HTML
Bu kategoriler, arama motorlarına içeriğinizle ilgili ipuçları göndermek ve bu içeriğin hızlı bir şekilde oluşturulmasını sağlamak için kullanmanız gereken HTML etiketlerini kapsar. Blog mu yazıyorsunuz ? E-ticaret sayfanızda puan ve yorumlarınız var mı? Yayınladığınız makalenin başlığı nedir? 

Her durumda, bunu HTML ile iletmenin bir yolu var. Arama motorları, sayfanızın içeriğinin neyle ilgili olduğunu belirlemek için Başlıklar (Tt) ve Birinci Seviye Başlıklar (Hd) gibi biçimlendirme öğelerini arar ve kullanıcılara verilen bu ipuçlarının onlar için işe yarayıp yaramayacağını anlar. Ancak arama motorları, sayfanın anlamı ve amacına dair ipuçları olarak Şema (Sc) ve Açıklamalar (Ds) gibi alanları da kullanır.

Görüntülerin altına tanımlayıcı alternatif metin (ALT), yazılması erişilebilirliği ve görüntü seo'sunu arttırır. Ekran okuyucular, görme engelli kişilerin sayfadaki görüntüleri anlamalarına yardımcı olmak için ALT metni kullanır. İçerik Kayması (CLS) görsel bütünlük unsurlarına odaklanır. Genel sayfa deneyimi güncellemesinin bir parçası olan mizanpaj kayması, yüklenirken bir sayfanın mizanpajındaki beklenmeyen değişiklikleri ifade eder. Kullanıcılar için can sıkıcıdır ve kaymanın ciddiyetine bağlı olarak içerik konusunda hatalara neden olabilir.

 

İtibar
Google'ın sitelerin uzmanlığını, alaka düzeyini ve güvenirliğini ölçmek için E.A.T. prensibini kullandığını duymuş olabilirsiniz. Google, E.A.T.'ın bir sıralama faktörü olduğunu hiçbir zaman açıkça söylemedi, ancak iyi içerik olarak gördüğü şey konusunda da sessiz kalmadı.

Uzmanlık (Ex) ve Güven (Tr), sitenizin uzmanlığa nasıl uyduğunu doğrudan ele alan iki göstergedir. Kullanıcılara sitenin kendi alanında en yetkili olanı olduğunu  ve bu itibarı yıllardır buralarda bulunarak kazandığı algısını yaratır. Yetki (Au), bir konuyla ilgili kullanıcıyı bilgilendirmek için site bağlantılarınızı, sözlerinizi, paylaşımlarınızı ve daha fazlasını toplar.

 

Linkler
Tüm unsurlar arasında bu kategori en yaşlısı. Google, 1998'de devrim niteliğindeki PageRank algoritmasıyla sahneye çıktığında bağlantıların, bir web sitesinin arama sonucu performansında ne kadar etkili bir faktör olduğunu açıkça belirtti. Bağlantı Kalitesi (Lq) ne kadar yüksekse ve sitenize bağlanan linkler ne kadar alakalı olursa, SEO'nuz için o kadar iyi sonuçlar doğurur.

Olağanüstü kalite gösteren siteler, genellikle kitlelerine eşit derecede yüksek değerli bağlantılar sağlar. Çapalar (An) diğer sitelerin sizinkine bağlantı verirken kullandığı metinin kaliteli olup olmadığına bakar.
Sitenizdeki iyi bağlantıların Miktarı (Qt) ne kadar büyük olursa, SEO'nuz için o kadar iyi olur. Sonuçta, bağlantı kurma işletmeleri bu prensipte doğdu.

 

Kullanıcı
Kullanıcıya özgü faktörler, belirli bir Ülkede (Cy) veya Lokasyonda (Ly) nasıl sıraladığınızı etkiler. Sitenizin dilini belirtmek için hreflang'ı kullanabilirsiniz. Örneğin ABD için eng-us ve İngiltere için eng-gb dilini seçebilirsiniz. Belirli şehirleri veya mahalleleri hedefleyen yerel bir işletmeyseniz, içeriklerinizde adresinizden, hizmet verdiğiniz il veya ilçelerin isimlerinden bahsetmeyi unutmayın.

Kullanıcıların sitenizle etkileşim şekli, Kullanıcı Deneyimi (Ux) için önemlidir. Sayfanızında arama yapan kullanıcının amacını içeriklerin ne ölçüde karşıladığı, sitenizin benzer aramalar için sıralanmasında rol oynayacağından arama sebebi Neden (It) burada önemlidir.

Katılım (Eg), kullanıcının arama yapma nedeninden daha fazlasını karşıladığınızdan emin olmak ve Kullanıcının aradıklarını bulmak için tekrar arama çubuğuna dönmemesiyle ilgilidir.

 

Toksin
Arama motoru optimizasyonu alanına giren herkesin, bahsedeceğimiz şüpheli veya zararlı içeriklerle veya Toksinlerle karşılaşması muhtemeldir. Bunlar, arama motoru yöntemlerini çok daha az karmaşık ve yüksek bir sıralamayı garanti etmek için yeterli olabilecek kısayollar veya püf noktaları içerir. Yakalanana kadar yüksek performansla çalışırlar fakat bu taktiklerden uzak durmanızı öneririz, çünkü bunları kullanmak amaçladığınızın tam tersini sağlayacak bir ceza veya yasakla sonuçlanabilir.

Gizleme (Cl), sitenizi arama motorlarını websitesini ziyaret eden gerçek insanlardan farklı bir şey görecek şekilde ayarlamayı içerir. Bu büyük bir hata, çünkü yapılandırılmış veri biçimlendirme gibi şeylerin yanı sıra sitenizi arama motorları için değil, insanlar için oluşturmalısınız ve arama motorlarında sistem ne kadar karmaşık hale gelirse, gösterim o kadar düşüktür. Bu Toksinlerden üçü; Şemalar (Sc), Anahtar Kelime İstifleme (Sf) ve Gizleme (Hı) arama motorlarının sinyallerini onlara karşı çevirmenin yollarını temsil eder. Daha önce de bahsettiğimiz gibi, bağlantı aramak ve anahtar kelimeleri dahil etmek tamamen meşru uygulamalardır, ancak bağlantılar için ödeme yapmak ve anahtar kelimelerde aşırıya kaçmak başınızı derde sokabilir. Korsanlık (Ar) Toksini, çalınan içeriği barındırmayı içerir. Diğer sitelerden alınmış öğeler, telif hakkını ihlal eden müzik, video indirmeleri - ki bu tamamen yasa dışıdır ve SEO için kötüdür, ve herhangi bir formatta pop-up'lar veya istilacı reklamlar sunarak müdahaleci olmak (Iv) kullanıcı deneyiminize zarar verir.

Kötü içerik (Bc) ve Kötü Amaçlı Davranış (Mb); arama motorları otomatikleştirilmiş / oluşturulmuş içeriği, alınmış içeriği ve giriş sayfalarını cezalandırıyor. Ayrıca kimlik avı, truva atları, kötü amaçlı yazılımlar ve bilgisayar korsanlığı gibi kötü amaçlı davranışlar dizinden atılmanıza neden olur.

NİŞLER
SEO Periyodik Tablosunun bu yılki yeni üyesi Nişler bölümüdür. Bazı SEO kategorilerinin hizmet ettikleri nişe göre farklı veya tamamen ayrı olduğunu biliyoruz. Arama motorları, SEO'nun genel uygulamasında kullanmak için bu nişlerde farklı sinyallere sahip. Bu nişler yerel SEO, yayıncılık ve e-ticareti içerir.

 

Yerel SEO
Yerel SEO ile, Konumlara (Lc) odaklanmanın yerel haritalarda gözükmenin anahtarı olduğunu biliyoruz. Alıntılarınızın (Ci) düzenli ve doğru olması da aynı öneme sahip. NAP (NAP) tutarlılığı yani tüm dijital platformlarda ad, adres, iletişim gibi bilgiler tutarlı olmalıdır. Eksiksiz bir GMB (GMB) profiliniz, doğru seçilmiş sınıflandırma, güncellik ve listenizle düzenli olarak etkileşim kurmak sıralamanızı yükseltir. GMB listelerinin önemli bir unsuru, elbette İncelemelerdir (REV). Müşterilerinizden inceleme istemek için bir stratejiye sahip olmanın yanı sıra bu incelemelerde anahtar kelimeler geçmesi için doğru soruları sorduğunuzdan emin olmak gerekir. Yorum ve değerlendirmeler ister iyi ister kötü olsun yanıt vermek SEO açısından gereklidir.

 

Yayıncılık
Haberler ve yayıncılık, SEO söz konusu olduğunda benzersiz bir fırsat ve zorluk sunar. Bir yayın sitesi genellikle her gün büyük miktarda içerik üretir, bu nedenle Arşivlerin (Av) düzenli olması çok önemlidir. Güçlü, iyi optimize edilmiş bir arşiv, sektörünüzde veya alanınızda bir içerik direği görevi görür. Haberler En İyi Hikaye (Ts) ve Keşfet'e (Dc) yapılan yatırımlardan yararlanır. Sitenizi En Çok Okunan Haberlerde gösterilecek şekilde optimize etmek, yayıncılar için organik bir trafik kaynağı olabilir. Google'ın Keşfet akışı okuyucular için haberleri kişiselleştirir. Bu, sitenizde kalacak ve daha sonra tekrar geri dönecek daha nitelikli web sitesi ziyaretçileri anlamına gelir. Bu özelliklerde görünmenin bir başka unsuru da Görsel (Ir) ile desteklemektir.

Haber sayfasının, yukarıda bahsedilen haber arama sonuçlarında gösterilebilmesi için en az bir resim içermesi gerekmektedir. Yükseklik 800 piksel ise görseller en az 1200 piksel genişliğinde olmalıdır.

Son olarak yayınlama ve aboneliklerle, arama motorları Esnek Örnekleme (F) girişi ayarlamanızı önerir. Haberiniz bir aboneliğin arkasındaysa, okuyucuları çekmek ve onlara ücretsiz makaleler vermek için ölçüm yapmayı deneyin.


 
E-Ticaret
Son yeni nişimiz e-ticaret. Perakende sıralaması, arama sonuçlarında "normal" bir sayfanın sıralamasından çok farklı olabilir. Ürün Açıklamalarınız (Pd) ayrıntılı ve kapsamlı, ancak anlaşılması kolay olmalıdır. En önemlisi, benzersiz olmaları gerekir. Sadece üreticinin içeriğini kullanmayın!

Ürün Mimarinizin (At) sezgisel olması ve alıcılara ihtiyaç duydukları şeye kolay erişim sağlaması gerekir. Buna, kategori sayfalarının optimize edildiğinden emin olunması ve ürün, mfg., kategori ve daha geniş bilgilendirici anahtar kelimeleri de kapsayan kapsamlı bir stratejinin bulunması dahildir. Benzer şekilde, e-ticaret SEO'sunda Pagination (Pg) dikkate alınmalıdır: Pozitif UX sağlarken önemli ürün sayfalarının yetim kalmadığından emin olun ve gereksiz yere derin site yapılarını önleyin.

İyi bir e-ticaret SEO stratejisi, envanterinizin Google ürün aramasında nasıl göründüğünü yönetmek için Google Merchant Center'ın (Mc) bir parçası olmayı içerecektir. SEO'ların, URL yapısının (URL) okunmasını kolaylaştırması ve alıcılara sitenin nereden geldiğini söylemesi de önemlidir. Örneğin, şirket.com/kategori/ürün/ URL yapısında gezinmek, yalnızca şirket için yararlı olan SKU'lar ve öğeler içeren bir yapıdan çok daha kolaydır. Özetle, URL yapınızı kullanıcı dostu yapın. Son olarak, Ürünler, teklifler ve incelemeler için Yapılandırılmış Verilerinizi (Sd) güncel tutmanız çok önemlidir.

Doğru bir SEO stratejisi oluşturmak için SEO Periyodik Tablosu size  kılavuz olacaktır. Teknolojiyle birlikte istek ve alışkanlıklarımızda değişkenlik göstermektedir. Dolayısı ile SEO Periyodik Tablosunda da buna uygun ekleme ve çıkartmalar meydana gelebiliyor. Bu gelişmelerden geri kalmamak için bizi takipte kalın.